Nappikärryt

DESIGNER / ARI KARHU

Nappikärryt oli tilaustyö – tavallaan. Kun minulta kysyttiin että olisinko kiinnostunut tekemään taideteoksen Mathilda Design -tapahtumaan. Teos olisi tehtävä minulle arvotun lyhytelokuvan pohjalta. Sen tarkemmin ei teosta ja sen tekemistä rajattu. Idea oli niin järjetön että suostuin oitis. Minun elokuvani kertoi Salon Teijon kylän ja tehteiden historiasta ja aika nopeasti kiteyttyi ajatus teoksen ulkomuodosta. Materiaaliksi en – jostain syystä – ajatellut missään vaiheessa mitään muuta kuin terästä. 

Teijossa on rakennettu kaikenlaista, kuorma-autoista maamoottoreihin ja lankarullista nappeihin. Mitä kansa milloinkin kaipasi. Lyhytelokuvan katsottuani tajusin olevani yksi pieni osa tuota elokuvan maailman jatkumoa. Teijon pajalla on mm. päästövärjätty pienessä uunissa kaikki James farkkujen metalliset napit! Pienet napit olivatkin pian suuri bisnes, kun nuoriso alkoi pukeutua noihin amerikkalaisiin työvaatteisiin – farmareihin. Tästä siis ajatus teollisuuden monikäyttötyökalusta nokkakärryistä ja metallisesta napista.

Teos julkistettiin Mathildan Marinassa pidetyssä tapahtumassa. Tapahtumassa esitettiin yhteensä viisi lyhytelokuvaa vuosilta 1957-2011. Jokaisen elokuvan jälkeen nähtiin kaksi sen inspiroimana syntynyttä esitystä tai teosta sekä niiden syntytarinat.

Nappikärry

Nappikärry