Kullervon kirous 03

DESIGNER / ARI KARHU

Kesällä 2015 pidettiin Fiskarsissa Pohjoismainen Seppien mestaruuskilpailu. Kilpailuun liittyi myös näyttely, johon osallistuivat sepät niin pohjoismaista kuin Baltiastakin. Näyttelyn teema oli MINUN KALEVALANI. Näyttely oli avoinna Fiskarsin kuparipajassa kesän 2015 ajan. Oma työni lähti liikkeelle Kalevalan Kullervosta, jonka tarina kaikessa kauheudessaan on aina jollain tavoin kiehtonut minua. ENsin tuntui, että Kullervon kirrous on jo loppuun kaluttu teema, mutta aika harvoin on tullut tästä aiheesta vastaan teräksestä tehtyä teosta. Siispä työhön ja toimeen.

Kullervo ajautui, monien vaiheiden jälkeen,  Seppo Ilmarisen ottopojaksi, tai paremminkin orjaksi. Ilmarisen akka, irvihammas, leipoi leivän ja sen sisään kiven. Leipää syödessä katkesi Kullervon ainoa perintö. isän väkipuukko, leivässä piilevään kiveen. Tästä syystä Kullervo kirosi akan ankarasti.

 

Leivästä muodostui rautakuorinen leipä, sillä mistäpä muusta olisi sepän akan leipä tehty. Leipä ja särkynyt väkipuukko lepäävät reilun 100 vuotta vanhojen lattialankkujen päällä. Laualla, jollaisen päältä muinoin ruoka syötiin.

Sellainen oli tarina tällä teoksella. Katsasta myös mahtipontinen video!

kullervon kirous

kullervon kirous